SanderLos.com

Uw belasting en financieel-administratieve zaken, gewoon goed geregeld!

Terug naar blog-overzicht

Scheiden of uit elkaar gaan en de Belastingdienst

Op het moment dat u heeft besloten uw relatie te be√ęindigen komen er veel zaken op u af. Wie gaat waar wonen? Waar gaan de kinderen wonen? Is er sprake van alimentatie? Allemaal vragen die van groot belang zijn. Naast deze zorgen zijn er ook (fiscale) gevolgen bij de Belastingdienst in uw situatie. Hieronder zal ik kort de volgende onderwerpen bespreken:

 • Partnerschap
 • Slim om direct te regelen
 • Woning
 • Kinderen

Partnerschap.

Het einde van een relatie is vaak niet vast te pinnen op 1 datum. De Belastingdienst heeft een aantal voorwaarden om te bepalen vanaf welk moment u (fiscaal) geen partner meer bent. Omdat de regels hiervoor verschillen per vorm van relatie, zal ik ze hier per vorm bespreken.

Getrouwd/geregistreerd partner:

Als u getrouwd of geregistreerd partner was zijn er 2 data die van belang zijn om het einde van het partnerschap te bepalen:

 • Datum dat het verzoek tot echtscheiding / ontbinding partnerschap bij de rechtbank is ingediend.
 • Datum dat beide partners niet meer op hetzelfde adres ingeschreven staan.

In principe is het zo dat het partnerschap eindigt op het moment dat het verzoek tot echtscheiding naar de rechtbank gaat. Als de datum van uitschrijving later is, dan geldt die datum als het einde van het partnerschap.

Niet getrouwd, wel partner bij Belastingdienst

Als u niet getrouwd bent, maar wel fiscaal partner van elkaar bent (door bijvoorbeeld een minderjarig kind dat op hetzelfde adres woont) eindigt het partnerschap op het moment dat u beide niet meer op hetzelfde adres ingeschreven staat.

Samenlevingscontract.

Als u een samenlevingscontract heeft kunnen er 2 situaties van toepassing zijn:

 • Er is geen clausule opgenomen dat het partnerschap schriftelijk opgezegd moet worden
 • Er is wel een clausule opgenomen dat het partnerschap schriftelijk opgezegd moet worden

In de eerste situatie gelden dezelfde regels als niet getrouwd, wel partner bij de Belastingdienst.

In de tweede situatie geldt het moment van opzeggen partner als einde partnerschap. Als de datum van uitschrijving later is, dan geldt die datum als het einde van het partnerschap.


Wat betekent dit voor uw belastingzaken?

Toeslagen:

Voor de Toeslagen is het einde partnerschap van groot belang. Op het moment dat het partnerschap verbroken is, kunt u meestal vanaf de maand daarna Toeslagen voor uzelf aanvragen.

Inkomstenbelasting:

Voor de inkomstenbelasting bent u nog partner tot en met het moment dat fiscaal het partnerschap eindigt. U kunt in het jaar dat het partnerschap eindigt er nog wel voor kiezen om het hele jaar als fiscale partners gezien te worden. Hierdoor kunt u aftrekpost nog onderling verdelen zodat u zo veel mogelijk geld terug kunt krijgen. Let op: Beide partners moeten hier voor kiezen en voor tekenen bij de aangifte.


Slim om direct te regelen

Om ervoor te zorgen dat u uw eigen zaken in de hand blijft houden is het verstandig om de volgende zaken direct te regelen:

 • Vraag een eigen Digid-code aan of verander de huidige.
 • Gebruikt u een gezamenlijke rekening voor uw belastingteruggaves? Geef uw eigen rekeningnummer door.
 • Heeft u een voorlopige teruggave? Kijk of deze nog klopt na het beŽindigen van de relatie.

Woning

De fiscale gevolgen met betrekking tot een koopwoning en uit elkaar gaan zijn lastig. Als ťťn van de partners bijvoorbeeld de volledige hypotheek blijft betalen voor de gezamenlijke woning, is dit niet altijd direct aftrekbaar!

Als u wilt weten wat de fiscale gevolgen in uw situatie zijn, neem dan contact op.


Kinderen

Op het moment dat er kinderen in het spel zijn en u kiest ervoor om via co-ouderschap de kinderen op te voeden is het ook verstandig om te kijken wat fiscaal het meest voordelig is. Is het handig om alle kinderen op 1 adres in te schrijven of onderling verdeeld? Voor meer informatie over de fiscale voordelen lees mijn blog over dit onderwerp hier.

In mijn ervaring leidt het uit elkaar gaan of scheiden vaak tot lastige situaties die vooral later voor problemen kunnen zorgen. Zorg ervoor dat u zich iedere stap van de weg goed laat informeren en adviseren. Hierbij kan ik u zeker van dienst zijn.
Wilt u weten welke gevolgen op u van toepassing zijn? Neem dan contact op voor een afspraak via 06-50238970 of contact@sanderlos.com.

telefoon:
06 - 50 23 89 70

email:
contact@sanderlos.com