SanderLos.com

Uw belasting en financieel-administratieve zaken, gewoon goed geregeld!

Terug naar blog-overzicht

Bewindvoering: van schoenendozen tot rekening en verantwoording.

Ongeveer een maand geleden nam een bewindvoerder contact met mij op. Of ik de rekening en verantwoording wilde opmaken. Niet alleen voor afgelopen jaar, maar voor meerdere jaren. Wat bleek: Alle informatie zat door elkaar in schoenendozen. In deze blog neem ik u onder andere mee in de zaken waar ik tegen aan liep.

Bewindvoering is niet iets wat alleen door grote bewindvoerderskantoren wordt gedaan. Een grote groep bestaat uit een familielid die voor hun vader, moeder, broer of zus of ander familielid bewindvoerder is. Dit brengt een hoop verantwoordelijkheden met zich mee. Eén van de verantwoordelijkheden die hierbij hoort is het verantwoorden van de inkomsten en uitgaven van de persoon onder bewind bij de rechtbank. Iets wat onderschat wordt door veel bewindvoerders. Als u dit een complexe/ingewikkelde taak vindt en hier hulp bij wil: neem dan contact met mij op!

Zoals eerder aangegeven ben ik benaderd om de rekening en verantwoording op te stellen over meerdere jaren. Tijdens dit proces ben ik een aantal zaken tegengekomen die mij opvielen:

  • Zicht op kasgeld
  • Geen volledig dekkende administratie

Zicht op kasgeld.

Tijdens het uitpluizen van de administratie kwam ik erachter dat er geen duidelijk systeem zat in het opnemen van geld en de verantwoording daarover. Er waren pintransacties verricht door derden die verantwoordelijk waren voor dagelijkse uitgaven bij de instelling waar deze cliënt verbleef. Doordat er niet (goed) bijgehouden werd waar dit geld aan uitgegeven werd, ontstaat de mogelijkheid dat er geld verdwijnt. Daarnaast maakt dit het ook lastiger bij het afleggen van de verantwoording. Daarom is het erg belangrijk om hier duidelijk afspraken over te maken met de verantwoordelijke partijen voor de uitgaven van de persoon onder bewind.

Geen volledig dekkende administratie.

Een ander probleem waar ik tegen aanliep was dat de administratie niet compleet was. Alhoewel het bij de rekening en verantwoording niet direct nodig is alles te bewijzen, zorgt dit wel voor een extra uitdaging. De vaste inkomsten en uitgaven over de missende periodes zijn niet moeilijk vast te stellen, maar op het moment dat er veel wisselende betalingen zijn, is het lastig om het verschil in inkomsten en uitgaven aannemelijk te maken. En van de manieren om uitgaven aannemelijk te maken, is het gemiddelde van de rest van het jaar te gebruiken als het uitgaven betreft die het hele jaar gemaakt worden.

Wat u uit het bovenstaande verhaal kunt halen is onder andere dat het van groot belang is om een duidelijke en overzichtelijke administratie te hebben. Dit zodat (onder andere) het opstellen van een rekening en verantwoording voor de rechtbank makkelijker wordt. Ook zijn duidelijke afspraken over hoe om te gaan met contant geld (naast zakgeld) van groot belang om het overzicht te houden.
Ik kan u in uw situatie helpen om dit voor u op te zetten of de rekening en verantwoording voor u op te stellen. Wilt u hier meer over weten, neem dan vrijblijvend contact op via 06-50238970.

telefoon:
06 - 50 23 89 70

email:
contact@sanderlos.com